Het kiezen van de juiste airconditioning voor je woning kan een cruciale investering zijn om het comfort te verbeteren, vooral tijdens warme zomers. Laten we dieper ingaan op de verschillende aspecten om je te helpen bij het maken van de beste keuze.

Hoeveel kW moet mijn airco hebben voor mijn woning?

Bij het bepalen van de benodigde capaciteit van je airconditioning moet je rekening houden met de grootte van de ruimte en de mate van isolatie van je huis. Hieronder vind je een voorbeeldberekening om je op weg te helpen:

Voorbeeldberekening:

Stel, je hebt een huis met een bouwjaar van 1900 en je wilt een airco installeren in een kamer van 17 m² en een woonkamer van 26 m². Hierbij gaan we er vanuit dat een woning uit 1900 slecht geïsoleerd is. De gemiddelde plafond hoogte van dit bouwjaar is 2 meter hoog.

Voor deze woning zou je een airco van 1.7 kW voor de kamer en een airco van 2.6 kW voor de woonkamer nodig hebben.

Een geheugensteuntje voor de berekening vind je hier:

Bouwjaar Factor Hoogte plafond
Onder 1920 50 2 m
1920-1982 40 2,2 m
1983-nu 30 2,4m

De factor geeft aan hoe goed of slecht een woning is geïsoleerd. Is je woning slecht geïsoleerd dan heb je een airconditioning nodig met meer vermogen.

 

Welk type airco heb ik nodig?

Er zijn verschillende soorten airconditioningsystemen beschikbaar, elk met hun eigen voordelen en toepassingen:

Wandairco

Split airco

Plafond airco

Vloer airco

Cassette airco

VRF-systeem airco

Mobiele airco

Het is belangrijk om het juiste type airco te kiezen op basis van de indeling van je huis en je specifieke behoeften.

Hoeveel stroom verbruikt een airco?

Het stroomverbruik van een airconditioningsysteem kan variëren, afhankelijk van het model, de capaciteit en het gebruik. Zowel het koelen als het verwarmen van de lucht kan invloed hebben op het energieverbruik.

Stroomverbruik koelen

Het koelen van de lucht vereist energie, en het stroomverbruik van een airco wordt meestal gemeten in kilowattuur (kWh). Het energieverbruik wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de efficiëntie van de airco, de buitentemperatuur en de instellingen van het apparaat. Over het algemeen geldt dat krachtigere airconditioners meer energie verbruiken dan kleinere, minder krachtige modellen.

Stroomverbruik verwarmen

Sommige airconditioners bieden ook verwarmingsmogelijkheden, vooral modellen met een omkeerbare warmtepompfunctie. Het stroomverbruik tijdens het verwarmen kan vergelijkbaar zijn met het koelen, afhankelijk van de efficiëntie van het systeem en de buitentemperatuur. Het is belangrijk om te weten dat het verwarmen met een airco over het algemeen energie-efficiënter is dan traditionele verwarmingssystemen zoals elektrische radiatoren.

Welk merk airco heb ik nodig?

Populaire merken airconditioners zijn onder andere Daikin, Qventi en Mitsubishi. Deze merken staan bekend om hun betrouwbaarheid, efficiëntie en duurzaamheid.

Prijzen van airco’s

Bij e‑WNDR beginnen de prijzen vanaf … euro, afhankelijk van het merk, het type en de capaciteit van de airconditioning. Dit omvat de kosten van het apparaat zelf, de installatie en eventuele extra's.

Geluidsniveaus van airco’s

Bij het kiezen van een airconditioner is het belangrijk om rekening te houden met het geluidsniveau. Sommige modellen zijn stiller dan andere, wat vooral belangrijk kan zijn voor slaapkamers of rustige ruimtes.

Samenvatting keuzehulp

Bij het selecteren van de juiste airconditioning is het essentieel om de grootte van de ruimte, de isolatie van je huis, je budget en je persoonlijke voorkeuren in overweging te nemen. Met de juiste informatie en begeleiding kun je de ideale airco kiezen die aan al je behoeften voldoet.