De energiewereld is in beweging. Met de nieuwe energiewet, die naar verwachting ingaat per 1 januari 2026, krijgen consumenten meer zeggenschap over hun energieverbruik. Een van de grootste veranderingen? De opkomst van energiegemeenschappen. Maar wat zijn dat precies en hoe kun jij hiervan profiteren? In deze blog duiken we dieper in op energiegemeenschappen, energie delen en wat dit voor jou kan betekenen.

Wat zijn energiegemeenschappen?

Een energiegemeenschap is een lokaal samenwerkingsverband van burgers, bedrijven en/of overheden die samen duurzame energie opwekken, gebruiken, opslaan of delen. Denk aan buurten die gezamenlijk zonnepanelen plaatsen, of dorpen die samen een windmolen beheren. Deze gemeenschappen zijn niet gericht op winst, maar op voordelen voor de leden en de lokale omgeving. De nieuwe energiewet erkent deze samenwerkingsverbanden officieel en maakt het mogelijk om als burger actief deel te nemen aan de energiemarkt. Zo kun je samen met je buren duurzame stroom opwekken, onderling energie delen of investeren in lokale projecten.

Waarom zou je meedoen?

  1. Lagere energiekosten: Door deel te nemen aan een energiegemeenschap profiteer je van lokale energieopwekking tegen lagere tarieven.
  2. Meer zeggenschap: Als lid heb je een stem in beslissingen over nieuwe projecten of investeringen.
  3. Duurzaamheid: Je draagt bij aan een schonere leefomgeving door gebruik te maken van lokaal opgewekte groene energie.
  4. Lokale impact: Eventuele opbrengsten worden geïnvesteerd in nieuwe projecten of teruggegeven aan de leden.

Wat verandert er voor consumenten?

Met de nieuwe wet wordt het voor consumenten mogelijk om hun eigen energieoverschot te delen met buren of andere leden van hun energiegemeenschap. Dit concept heet ‘energiedelen’. Heb je bijvoorbeeld zonnepanelen en wek je meer op dan je zelf verbruikt? Dan kun je die stroom doorverkopen aan een buurman of familielid, zonder tussenkomst van een energieleverancier. Je kunt ook nog steeds kiezen om je stroom op te slaan in een thuisbatterij. Daarnaast worden energieleveranciers verplicht om hun systemen aan te passen, zodat energiedelen administratief eenvoudig en transparant wordt. Zo kun je straks via een app zien hoeveel stroom je hebt gedeeld en hoeveel je daarmee hebt verdiend.

Voorbeelden van energiegemeenschappen per provincie

Waarom zou je je aansluiten bij een energiegemeenschap?

De energietransitie is in volle gang en de Energiewet maakt het makkelijker dan ooit om zelf deel te nemen. Door je aan te sluiten bij een energiegemeenschap profiteer je van groene energie tegen lagere kosten én draag je bij aan een duurzamere toekomst.