Het kiezen van de juiste airconditioning voor je woning kan een cruciale investering zijn om het comfort te verbeteren, vooral tijdens warme zomers. Laten we dieper ingaan op de verschillende aspecten om je te helpen bij het antwoord op de vraag: Welke airco heb ik nodig?
Hoeveel kW moet mijn airco hebben voor mijn woning?
Bij het bepalen van de benodigde capaciteit van je airconditioning moet je rekening houden met de grootte van de ruimte en de mate van isolatie van je huis. Hieronder vind je een voorbeeldberekening om je op weg te helpen:
Stap 1 - Bereken de inhoud van de ruimte(s)
Je berekent de inhoud van een ruimte door de lengte, breedte en hoogte op te meten van je ruimte(s). Als een ruimte 10 meter lang, 4 meter breed en 2,4 meter hoog is wordt de berekening 10 x 4 x 2,4 = 192 m3.
Stap 2 - Bereken de inhoud van de ruimte(s)
Elke ruimte is op een andere manier geïsoleerd. Hoe beter een ruimte is geïsoleerd des te minder vermogen met je airco je nodig hebt. Meestal kun je de isolatiewaarde bepalen op basis van het bouwjaar van een woning. Als je later zelf nog isolatie in je woning hebt toegevoegd zal je isolatiewaarde beter zijn. Je kunt uitgaan van de volgende vuistregels:
- Bouwjaar ouder dan 1919. Rekenfactor 50. Een plat of schuin dak, ruimte op het zuiden, slechte isolatie, veel mensen en elektronische apparaten.
- Bouwjaar 1920-1982. Rekenfactor 40. Minder geïsoleerde ruimte, veel glas en/of veel mensen werkzaam en/of elektronische apparaten
- Bouwjaar 1983-nu. Rekenfactor 30. Goed geïsoleerde ruimte, geen plat of schuin dak, weinig elektronische apparaten en weinig mensen.
Stap 3 - Bereken de benodigde airco capaciteit
Om de capaciteit te berekenen kun je het volgende voorbeeld gebruiken.
Voorbeeldberekening:
Stel, je hebt een huis met een bouwjaar van 1900 en je wilt een airco installeren in een kamer van 10 meter lang en 4 meter breed met een plafondhoogte van 2,4 meter. Hierbij gaan we er vanuit dat een woning uit 1900 slecht geïsoleerd is.
Stap 1: Inhoud ruimte: 192 m3
Stap 2: Factor 50 bij een slecht geïsoleerde ruimte.
Stap 3: 192 * 50 = 9600 watt.
Om dit terug te rekenen naar kilowatt moet je de 9600 watt delen door 1000. Dan kom je uit op een airco met een vermogen van 9,6 kilowatt
Een vuistregel voor de berekening vind je hier:
Bouwjaar | Factor | Hoogte plafond |
Onder 1920 | 50 | 2 m |
1920-1982 | 40 | 2,2 m |
1983-nu | 30 | 2,4m |
De factor geeft aan hoe goed of slecht een woning is geïsoleerd. Is je woning slecht geïsoleerd dan heb je een airconditioning nodig met meer vermogen. Je kunt ook de berekening gebruiken op de airco pagina.
Welk type airco heb ik nodig?
Er zijn verschillende soorten airconditioningsystemen beschikbaar, elk met hun eigen voordelen en toepassingen:
Wandairco
- Eenvoudige installatie en gebruik.
- Geschikt voor kleine ruimtes.
- Meestal voordeliger in prijs.
Split airco
- Efficiënt koelen van meerdere ruimtes.
- Stiller dan sommige andere modellen.
- Beter voor grotere ruimtes.
Plafond airco
- Neemt geen vloer- of muur ruimte in beslag.
- Gelijkmatige luchtverdeling.
- Ideaal voor commerciële ruimtes.
Vloer airco
- Flexibel in plaatsing.
- Makkelijk te onderhouden.
- Kan dienen als verwarming in de winter.
Cassette airco
- Esthetisch aantrekkelijk.
- Discreet en onopvallend.
- Gelijkmatige luchtverdeling.
VRF-systeem airco
- Geschikt voor grote gebouwen.
- Individuele klimaatcontrole per kamer.
- Energiezuinig door variabele koeling.
Mobiele airco
- Makkelijk verplaatsbaar.
- Geen installatie vereist.
- Ideaal voor tijdelijk gebruik of verhuizingen.
Het is belangrijk om het juiste type airco te kiezen op basis van de indeling van je huis en je specifieke behoeften.
Hoeveel stroom verbruikt een airco?
Het stroomverbruik van een airconditioningsysteem kan variëren, afhankelijk van het model, de capaciteit en het gebruik. Zowel het koelen als het verwarmen van de lucht kan invloed hebben op het energieverbruik.
Stroomverbruik koelen
Het koelen van de lucht vereist energie, en het stroomverbruik van een airco wordt meestal gemeten in kilowattuur (kWh). Het energieverbruik wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de efficiëntie van de airco, de buitentemperatuur en de instellingen van het apparaat. Over het algemeen geldt dat krachtigere airconditioners meer energie verbruiken dan kleinere, minder krachtige modellen.
Stroomverbruik verwarmen
Sommige airconditioners bieden ook verwarmingsmogelijkheden, vooral modellen met een omkeerbare warmtepompfunctie. Het stroomverbruik tijdens het verwarmen kan vergelijkbaar zijn met het koelen, afhankelijk van de efficiëntie van het systeem en de buitentemperatuur. Het is belangrijk om te weten dat het verwarmen met een airco over het algemeen energie-efficiënter is dan traditionele verwarmingssystemen zoals elektrische radiatoren.
Welk merk airco heb ik nodig?
Populaire merken airconditioners zijn onder andere Daikin, Qventi en Mitsubishi. Deze merken staan bekend om hun betrouwbaarheid, efficiëntie en duurzaamheid.
Prijzen van airco’s
Bij e‑WNDR beginnen de prijzen vanaf 1848 euro, afhankelijk van het merk, het type en de capaciteit van de airconditioning. Dit omvat de kosten van het apparaat zelf, de installatie en eventuele extra's.
Geluidsniveaus van airco’s
Bij het kiezen van een airconditioner is het belangrijk om rekening te houden met het geluidsniveau. Sommige modellen zijn stiller dan andere, wat vooral belangrijk kan zijn voor slaapkamers of rustige ruimtes.
Beste airco voor verwarmen?
Samenvatting keuzehulp
Bij het selecteren van de juiste airconditioning is het essentieel om de grootte van de ruimte, de isolatie van je huis, je budget en je persoonlijke voorkeuren in overweging te nemen. Met de juiste informatie en begeleiding kun je de ideale airco kiezen die aan al je behoeften voldoet.