Wanneer de batterij van jouw elektrische auto (EV) leeg is, ben je afhankelijk van een laadpaal om je weer op weg te helpen. Maar welke laadpaal heb je nodig en waar vind je die? En hoe kom je aan de juiste laadpas om jouw laadsessie te starten? Wij zetten alles op een rij voor jou.

Laadpas: De Sleutel tot Opladen

Zonder laadpas kun je aan een laadpaal niet laden. Dit pasje identificeert jou bij de laadpaal en zorgt ervoor dat de leverancier weet wie de elektriciteit heeft afgenomen en aan wie het gefactureerd moet worden. Er zijn verschillende aanbieders van laadpassen, waarvan een deel toegang biedt tot alle openbare laadpalen in Nederland. De ANWB-laadpas is een populaire keuze, die ook werkt bij de meeste snelladers en laadpunten in heel Europa.

Laadpas Kopen? Hier Moet Je Op Letten

  1. Toegankelijkheid: Zorg dat de laadpas werkt bij de meeste laadpalen in jouw omgeving.
  2. Kosten: Vergelijk abonnementskosten en transactiekosten.
  3. Betalingsmogelijkheden: Controleer of je met je smartphone kunt betalen in plaats van met een fysieke pas.

Opladen zonder laadpas

De Zappi is een innovatieve laadpaal die het opladen van je elektrische auto nog eenvoudiger maakt. Wat deze laadpaal echt bijzonder maakt, is dat je hem kunt gebruiken zonder een laadpas. Dit betekent dat je direct kunt opladen, zonder gedoe met registratie of abonnementen. Ideaal voor starters op de woningmarkt die willen profiteren van duurzaam rijden zonder de rompslomp van complexe systemen. Met de Zappi ben je niet alleen flexibel, maar draag je ook bij aan een groenere toekomst. Zo wordt opladen een stuk toegankelijker en gebruiksvriendelijker!

Hoe Werkt Een Laadpaal?

Een laadpaal is als een stopcontact voor je elektrische auto, geplaatst aan een muur of op een paal. Als je jouw EV aansluit, begint het accupakket op te laden. Bij openbare laadpunten is er geen laadkabel aanwezig, dus vergeet niet je eigen kabel mee te nemen. Voor thuis kun je kiezen of er een laadkabel aan de laadpaal bevestigd is.

Gewoon Laden vs. Snelladen

De snelheid van opladen verschilt en hangt af van verschillende factoren. We maken onderscheid tussen gewoon laden en snelladen.

Gewoon Laden: Dit gebeurt bij zowel private als openbare laadpalen. Als je een eigen laadpaal hebt, heb je geen abonnement nodig. Bij openbare laadpalen heb je meestal wel een abonnement nodig dat een laadpas omvat. Gewone laadpalen laden op ‘normale’ snelheid, en het kan tot tien uur duren om een accu volledig op te laden.

Slim Laden: Met het programma ‘Slim Laden Voor Iedereen’, dat in 2023 is gelanceerd, wordt het opladen verspreid om overbelasting van het stroomnet te voorkomen. Wanneer de vraag naar elektriciteit in de wijk hoog is, laden EV’s langzamer, en wanneer er weer voldoende capaciteit is, gaat het opladen sneller. Dit is niet alleen voordelig voor het stroomnet, maar ook voor jouw portemonnee, omdat je vaak tegen lagere prijzen kunt opladen.

Let op: laat je auto niet te lang staan bij een publieke laadpaal als de accu vol is, anders loop je het risico op een boete voor ‘laadkleven’.

Wat Kost Opladen?

Snelladen

Als je onderweg bent en je batterij dreigt leeg te raken, is snelladen de oplossing. Snellaadpalen vind je vaak langs drukke wegen en nabij tankstations. Deze laadstations bieden verschillende betaalmethoden, waaronder apps en pinpassen. Toch is het handig om je laadpas mee te nemen, omdat deze het meest geaccepteerd wordt bij snelladers.

Snellaadpalen kunnen je accu in 20 tot 40 minuten tot 80% opladen. Het is echter niet handig om een accu volledig op te laden bij een snellaadpaal, omdat de laadsnelheid afneemt naarmate de accu voller raakt. Zie het als het vullen van een glas water; het vullen gaat snel, maar als het glas bijna vol is, komt er minder water in.

Laden Zonder Paal: Regeneratief Remmen

Wist je dat je je elektrische auto kunt opladen tijdens het remmen? Dit noemen we regeneratief remmen. Het maakt gebruik van de energie die normaal gesproken verloren zou gaan tijdens het remmen en zet deze om in elektriciteit voor de accu. Dit maakt je rit niet alleen milieuvriendelijker, maar bespaart ook kosten.

Vind Altijd Een Oplaadpunt Onderweg

Of je nu een reguliere- of snellaadpaal gebruikt, met de ANWB Onderweg-app zie je alle laadpunten in Nederland en Europa op jouw route. Zo kun je goed voorbereid en zonder zorgen op pad.

Met deze informatie ben je goed voorbereid om je elektrische auto op te laden. Laten we samen de toekomst van elektrisch rijden omarmen!