Laadpalen zijn hard op weg om slimmer te worden en niet alleen in de zin van sneller opladen. Stel je voor: je komt thuis, sluit je auto aan, en in plaats van simpelweg ‘opladen maar’, wacht je laadpaal geduldig tot de stroom goedkoper is. Zo bespaar jij op je kosten en wordt het elektriciteitsnetwerk ontzien tijdens de piekmomenten. Klinkt als toekomstmuziek? Nee hoor, dit is precies wat slim laden doet. Het regelt jouw energieverbruik en zorgt ervoor dat je auto tegen het laagste tarief opgeladen wordt. En met zonnepanelen op je dak kun je zelfs je eigen zonne-energie opslaan in je auto – zo rij je niet alleen goedkoop, maar ook nog eens duurzaam!

Hoe werkt een slimme laadpaal?

Dus, hoe werkt dat dan in de praktijk? Laten we zeggen dat je rond zes uur ‘s avonds je auto aan de laadpaal hangt en acht uur nodig hebt om de accu vol te krijgen. Een ‘gewone’ laadpaal zou direct beginnen en je accu om twee uur ‘s nachts vol hebben. Maar een slimme laadpaal wacht geduldig tot het daltarief ingaat, bijvoorbeeld vanaf elf uur ‘s avonds. Zo gebruikt hij alleen de goedkopere uren om op te laden, en je bespaart op de elektriciteitsrekening zonder een druppel energie teveel te verbruiken. Ook het elektriciteitsnet profiteert: door de stroomvraag tijdens de avondpiek te vermijden, draag je bij aan een stabieler netwerk.

Wel of geen laadpas?

Een laadpas kan handig zijn, maar is niet altijd nodig. Laten we de voor- en nadelen bespreken en kijken naar alternatieven.

Voordelen van een laadpas

Nadelen van een laadpas

Alternatieven voor een laadpas

Overweeg ook slimme laadpalen

Als je thuis of op werk een laadpaal wilt plaatsen, zijn er verschillende merken die slimme laadoplossingen bieden:

Een laadpas kan handig zijn, maar het hangt van jouw situatie af of je er echt een nodig hebt. Overweeg vooral thuisladen voor ultieme controle en gemak!

Slimme laadpaal en zonnepanelen: de perfecte combi

Als je zonnepanelen hebt, wordt een slimme laadpaal nog interessanter. Je kunt instellen dat de laadpaal zoveel mogelijk zonne-energie gebruikt om je auto op te laden. Via een app kun je precies aangeven wanneer je auto vol moet zijn, zodat de laadpaal de zonne-energie optimaal inzet en op tijd bijvult met stroom van het net als dat nodig is. Handig toch? Bovendien kan een slimme laadpaal ook rekening houden met andere apparaten in huis. Verbruikt de wasmachine of de vaatwasser veel stroom? Dan verlaagt de laadpaal tijdelijk de laadsnelheid van je auto. Dit ‘load balancing’ voorkomt overbelasting en stroomuitval en zorgt dat alles probleemloos blijft draaien.

Vehicle to Grid: jouw auto als energieleverancier

In de toekomst stopt slim laden niet bij opladen alleen; je slimme laadpaal kan ook energie úít je auto halen. Dit heet bidirectioneel laden of ‘vehicle to grid’ (V2G) en opent een wereld aan mogelijkheden. Je auto kan dan bijvoorbeeld energie leveren tijdens piekmomenten of wanneer de stroom uitvalt. Zie het als een mobiele batterij voor je huis! Op die manier kan jouw elektrische auto tijdelijk een overschot aan duurzame energie – zoals zonne- of windenergie – opslaan en terugleveren wanneer dat nodig is.

Voor V2G zijn wel speciale laadpalen én auto’s nodig die bidirectioneel laden ondersteunen. En hoewel er nu nog maar een paar automodellen beschikbaar zijn die dit kunnen, worden de mogelijkheden volop onderzocht. Onderzoekers kijken bijvoorbeeld naar de invloed op de levensduur van de accu. Want hoewel meer laadcycli de accu sneller zouden kunnen verslijten, kan V2G juist bijdragen aan het behoud van de accucapaciteit door telkens kleine beetjes energie af te tappen en weer bij te laden.

De toekomst van laden

Of je auto binnenkort als mini-energiecentrale gaat dienen? Dat zien we later wel. Maar slimme laadpalen zullen alleen maar slimmer worden. In een wereld waar alles met elkaar verbonden is, is het bijvoorbeeld goed denkbaar dat een laadpaal op je werk jouw auto sneller oplaadt dan die van een collega, omdat jij eerder weg moet voor een afspraak. De mogelijkheden zijn eindeloos, en wie weet wat er binnenkort allemaal mogelijk is in de wereld van slimme laadpalen!