Een thuisbatterij installeren kan tegenwoordig veel meer dan alleen je energierekening verlagen. Wist je bijvoorbeeld dat je de btw over de aanschaf en installatie van je batterij terug kunt vragen? Hier vind je alles wat je moet weten om geld terug te krijgen van de Belastingdienst, de voorwaarden, en handige tips om het proces soepel te laten verlopen.
Waarom btw-teruggave op een thuisbatterij?
Door een thuisbatterij te gebruiken, kun je stroom opslaan wanneer de prijzen laag zijn (of wanneer je zonnepanelen energie opwekken) en deze gebruiken of verkopen als de prijs hoger is. Bij verkoop komt er btw bij kijken, en dat geeft je de mogelijkheid om de btw van de aankoop en installatie terug te vragen.
Voorwaarden voor btw-teruggave
Een aantal zaken moeten goed geregeld zijn voordat je van die btw-teruggave kunt profiteren. Dit zijn de belangrijkste voorwaarden:
- Dynamisch energiecontract: Om te profiteren van de btw-teruggave, moet je een dynamisch energiecontract hebben.
- Naam van de contracthouder: Dit contract moet ook op jouw naam staan, zodat je voldoet aan de wettelijke eisen.
- Inkoop en verkoop van energie: Je moet actief energie inkopen als de prijzen gunstig zijn en verkopen als de prijzen stijgen.
- De btw-test: Om de aanvraag goed te doen, moet je voldoen aan de btw-test, die vaak via je installateur beschikbaar is.
Kleine Ondernemersregeling (KOR)
Normaal gesproken moet je na het eerste jaar elk jaar btw betalen over de in- en verkoop van energie. De KOR kan hierin een uitkomst bieden: verdien je minder dan € 20.000 per jaar met je batterij, dan ben je vrijgesteld van die jaarlijkse btw-afdracht. Dit scheelt je een hoop gedoe en administratieve kosten.
Het proces van btw-teruggave aanvragen
Het aanvragen van de btw-teruggave bestaat uit een aantal stappen:
- Batterij aanschaffen en factuur bewaren: Kies een geschikte thuisbatterij en bewaar de factuur goed; deze heb je nodig voor de aanvraag.
- Btw-test uitvoeren: Via je installateur kun je een btw-test uitvoeren om te controleren of je aan de eisen voldoet.
- Aanvraag indienen: Vul het aanvraagformulier in. Er zijn dienstverleners die dit voor je kunnen verzorgen en ook de administratieve kant van het proces afhandelen.
Wat gebeurt er na je aanvraag?
Eenmaal ingediend bij de Belastingdienst duurt het gemiddeld 6-8 maanden voordat je de btw-teruggave ontvangt. Tijdens dit proces kunnen er vragen komen van de Belastingdienst, maar als je het goed regelt, hoef je die niet zelf te beantwoorden, dat doet jouw De Centrale.
Btw afdragen: hoeveel moet je betalen?
Als je winst maakt door energie met een thuisbatterij te verkopen, moet je daarover btw afdragen. De btw wordt berekend op basis van het verschil tussen jouw inkoop- en verkoopprijs, maar reken op een gemiddelde afdracht van zo’n € 15,- per kWh capaciteit van je batterij in het eerste jaar.
Wat heb je nodig voor de aanvraag?
Om de btw-teruggave volledig en correct aan te vragen, heb je nodig:
- Een kopie van de factuur van de thuisbatterij
- Bewijs van het dynamische energiecontract
- Informatie over de software waarmee de batterij wordt aangestuurd
Conclusie: waarom zou je dit regelen?
Met een goed aangevraagde btw-teruggave bespaar je direct op de kosten van je thuisbatterij. Het lijkt misschien een gedoe, maar met de juiste voorbereidingen is het relatief simpel. En door het slim in te kopen en later misschien zelfs te verkopen, heb je je investering sneller terugverdiend. Benieuwd wat er mogelijk is? Met een simpele aanvraag kun je die belastingteruggave al in gang zetten en zo het maximale halen uit je thuisbatterij.