Je hebt vast al gehoord dat zonnepanelen een slimme investering zijn. Maar hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak? Misschien zie je jezelf al lekker duurzaam bezig zijn en kosten besparen, maar het begint allemaal met die ene cruciale vraag. Geen zorgen, we gaan het simpel en duidelijk maken.

In deze blog duiken we in de wereld van zonnepanelen en leggen we stap voor stap uit hoe je kunt berekenen hoeveel panelen er op jouw dak passen. We kijken naar de beschikbare ruimte, de oriëntatie van je dak, en andere belangrijke factoren. Dus, als je klaar bent om de zon in huis te halen en flink te besparen op je energierekening, lees dan vooral verder. We maken het leuk, praktisch en vooral begrijpelijk. Laten we beginnen!

Wanneer mogen er zonnepanelen op mijn dak?

Voordat we kunnen bepalen hoeveel zonnepanelen er op een dak passen moeten we eerst bepalen waar de zonnepanelen kunnen liggen. Het is onder andere afhankelijk van hoe het dak er uitziet, denk aan lichtkoepels, dakkapellen, dakconstructie;(draagkracht van het dak), schaduwvorming op zonnepanelen, schoorstenen en nog andere factoren. 

Je mag alleen zonnepanelen installeren als je eigenaar bent van een koopwoning: zoals een tussenwoning, hoekwoning, vrijstaande woning en een twee onder een kap. Als je een VvE hebt dan moeten zonnepanelen via de VvE worden geregeld. Bij een huurhuis moet er toestemming worden gegeven van de eigenaar van de woning of woningcorporatie.

Op welk type dak kunnen zonnepanelen niet?

Zonnepanelen kunnen niet op elk dak. Dit heeft te maken met de bevestiging van de panelen, brandveiligheid, gezondheidsrisico’s door bijvoorbeeld asbest en risico’s op beschadiging van het dak. Een overzicht van het type daken waarop we niet plaatsen, vind je hier: 

Zonnepanelen op een rieten dak doet e‑WNDR net als vele andere installateurs niet. Dit heeft te maken met de brandveiligheid en de lastige bevestiging van de panelen.

Zonnepanelen op een leien dak zorgt snel voor beschadigen en dat kan leiden tot lekkages en andere problemen. 

Zonnepanelen op een dak met asbest dakbedekking gaat helaas samen met gezondheidsrisico’s. Bij het plaatsen van zonnepanelen op dak met asbest dakbedekking kunnen vezels vrijkomen die bij inademing ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Zonnepanelen op een shingle dak geven het risico’s op beschadigingen en lekkages.

Zonnepanelen op een leistenen dak geven ook risico’s op beschadigingen en lekkages.

Zo bepaal je hoeveel zonnepanelen er ongeveer op je dak passen

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen er ongeveer op je dak passen volg je het stappenplan. Met het stappenplan krijg je een schatting van hoeveel panelen er op je dak zouden passen. Voor een accurater antwoord gebruik je de terugverdienscan. Als je het precies wilt weten, maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs. De adviseur bekijkt jouw situatie en maakt een legplan voor jouw situatie. Volg het stappenplan om een schatting van het aantal panelen op je dak te kunnen inzien:

Stap 1: Bepaal het oppervlak van je dak

Dakvlakken, ramen, etc.

Je begint met het bepalen van welke dakoppervlaktes je wilt gebruiken om zonnepanelen te leggen. Bekijk bijvoorbeeld ook je dakkapel, schuur, garage en andere dakoppervlaktes waar panelen op zouden kunnen. Bekijk bij alle dakoppervlaktes wat voor obstakels er in het zak zitten. Denk hierbij aan ramen, schoorstenen, dakkapellen of andere obstakels. Bereken hiervan de totale m².

Schuin dak

Met een schuin dak houd je altijd een dakpan vanaf de rand af. Een gemiddelde dakpan is ongeveer 34,4 cm lang en 25,6 cm breed. Deze rand van dakpannen zul je dus van je vierkante meter oppervlakte af moeten halen. 

Plat dak

Met een plat dak kun je eenvoudig de vierkante meters van je dakoppervlaktes berekenen met deze website. Houd rekening met de schaduwvorming van het ene paneel op het andere paneel. De afstand tussen de panelen is afhankelijk van de hellingshoek van de geplaatste zonnepanelen. 

Tussenruimtes per hellingshoek

Met een hellingshoek van 30 graden moet je ongeveer 75 centimeter tussen de panelen. Met een hellingshoek van 30 graden moet je ongeveer 75 centimeter tussen de panelen. Bij een hellingshoek van 20 graden ga je uit van ongeveer 50 centimeter aan tussenruimte. Houd ongeveer 25 centimeter tussenruimte bij een hellingshoek van 10 graden.

Stap 2: Kies je type zonnepanelen

Je weet nu hoeveel dakoppervlak je kunt gebruiken voor zonnepanelen. Een gemiddeld zonnepaneel is 99 cm x 165 cm. Niet alle zonnepanelen hebben dezelfde afmetingen. Bekijk eerst welke panelen je zou willen en ede afmetingen hiervan.

 

Afhankelijk van de opstelling die je voor je zonnepanelen kiest en het schuine of platte dak wordt het oppervlak groter. Voor een zonnepaneel reken je met 1,6 m² per zonnepaneel voor zuid-opstellingen op schuine daken. Zuid-opstellingen zijn zonnepanelen die gericht zijn naar het zuiden. Voor een plat dak en een zuid-opstelling reken je met 4,0 m². Op een plat dak kun je ook een oost-west-opstelling gebruiken, hiervoor reken je ook met 1,6 m². 

Stap 3: Bereken hoeveel zonnepanelen er op je dak passen.

We hebben nu berekend hoeveel beschikbaar oppervlak we hebben per dakvlak. Daarna hebben we berekend hoeveel oppervlakte we moeten berekenen per zonnepaneel met de oriëntatie. Laten we een rekenvoorbeeld maken.

 

Je hebt twee dakvlakken van 20 m². Per dakvlak moeten we 3 m² eraf halen voor een schoorsteen, tussenruimtes en een dakraam. Hierbij komen we aan twee dakoppervlakken van 17 m² wat in totaal 34 m² aan beschikbaar oppervlak is. 

 

We rekenen met een schuin dak, een zuid-opstelling en een gemiddelde zonnepaneel grote. Dit betekent dat als we het beschikbare dakoppervlak delen door het oppervlak van de zonnepanelen we het aantal panelen kunnen berekenen. Als we dit invullen komen we op de volgende som: 34 m² / 1,6 m² = 21,25. Dit komt neer op 21 zonnepanelen.

 

In deze berekening hebben we geen rekening gehouden met schaduwen vanuit de omgeving. Om deze reden adviseren wij ook altijd om een adviseur op locatie langs te laten komen, zodat de volledige situatie in kaart kan worden gebracht, denk bijvoorbeeld ook aan zaken zoals hoe de kabels moeten gaan lopen, of de meterkast nog aangepast moet worden of dat de kruipruimte ook een onderdeel moet zijn van de installatie.

Zelf installeren of laten installeren?

Als het gaat om het installeren van zonnepanelen, vraag je je vast af: zelf doen of laten doen? Als je het zelf doet, kun je wat kosten te besparen.  Het laten installeren door een professional is vaak de verstandigere keuze. Wanneer je een gecertificeerde installateur in de arm neemt,  ben je verzekerd van een installatie die aan alle veiligheidsnormen voldoet en op de juiste wijze wordt uitgevoerd. Dit betekent dat je gemoedsrust hebt, wetende dat jouw zonnepanelen correct geïnstalleerd zijn en optimaal zullen functioneren. Dus, terwijl de doe-het-zelver in ons misschien kriebelt om zelf aan de slag te gaan, is het laten installeren door een professional de slimme keuze voor een probleemloze en efficiënte zonne-energieopwekking.

 

Handige tips

Het is handig om te weten hoeveel panelen er op het dak kunnen, maar er zijn meer dingen die handig zijn om te weten. Lees verder voor een aantal praktische tips.

Check je verzekering

 

Zonnepanelen op een schuin dak kunnen onder de opstalverzekering. Geef dit wel door aan de verzekeraar en check wat er mogelijk is. Het is namelijk niet altijd standaard dat zonnepanelen onder een opstalverzekering vallen.

 

Zonnepanelen op een plat dak zijn niet bevestigd aan de woning, daarom kan het uitgesloten zijn van een opstalverzekering. Vraag de verzekeraar wat naar de mogelijkheden.

 

Alle zonnepanelen op daken worden volgens veiligheidseisen gemonteerd om ervoor te zorgen dat deze niet wegwaaien. Toch kunnen er natuurrampen optreden waarbij zonnepanelen meestal niet standaard worden verzekerd. Vraag altijd bij de verzekeraar om advies 

 

Meterkast

Alle elektrische apparaten komen samen in je meterkast, ook je zonnepanelen. Niet elke meterkast is geschikt voor zonnepanelen. De meeste meterkasten die er oud uit zien zijn toe aan vervanging. Hier vallen bijvoorbeeld porseleinen of draaiknoppen onder. Wat ook niet kan is als er geen hoofdschakelaar aanwezig is of als er meer dan vier groepen op een aardlekschakelaar zitten. Als de meterkast beschadigd is, moet deze ook vervangen worden.

Bepaal je kabelroute

Zonnepanelen hebben kabels die naar de meterkast moeten worden getrokken. Bekijk wat de mogelijkheden hierin zijn. Kan een kabel bijvoorbeeld door je kruipruimte? Of moeten er gaten worden geboord? Allemaal vragen die beantwoord worden tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.