Spijkenisse, 29 februari 2024 - Uit recente gegevens van het CBS en het kadaster blijkt dat maar liefst één op de zeven huishoudens in Zuid-Holland, die dateren van vóór 1990, een potentieel brandgevaar vormt door verouderde meterkasten. Deze oudere woningen zijn vaak nog uitgerust met elektrische installaties die niet voldoen aan moderne veiligheidsnormen en bevatten mogelijk zelfs porseleinen knoppen, wat het risico op kortsluiting en brand verder vergroot.

De meterkast, hoewel vaak over het hoofd gezien, blijkt cruciaal voor de elektrische veiligheid van een huis. Helaas hebben duizenden woningen in de regio nog steeds niet de noodzakelijke modernisering ondergaan. Brandexperts waarschuwen specifiek voor de risico's van overbelasting, verouderde bedrading en versleten componenten die een potentieel gevaarlijke situatie kunnen veroorzaken.

Een bijkomende zorg is dat sommige verzekeringsmaatschappijen mogelijk niet uitkeren bij brand als blijkt dat de meterkast niet aan de moderne normen voldoet. Dit brengt huishoudens niet alleen in potentieel levensbedreigende situaties, maar ook financiële risico's met zich mee.

Volgens schattingen bevinden zich alleen al in Zuid-Holland één op de zeven huizen met verouderde meterkasten die potentieel brandgevaarlijk zijn. Van verouderde zekeringen tot versleten schakelpanelen, deze verouderde installaties vergroten het risico op brandaanslagen.

Brandexperts en elektriciens adviseren huiseigenaren dringend om hun meterkast te laten controleren en indien nodig te upgraden naar modernere, veiligere systemen. Niet alleen kan dit de kans op brand aanzienlijk verminderen, maar het zal ook de zekerheid vergroten dat zowel huis als bewoners beschermd zijn tegen potentieel verwoestende gebeurtenissen.

Eigenaren van woningen in Zuid-Holland en daarbuiten worden aangespoord om de veiligheid van hun huizen serieus te nemen en actie te ondernemen om verouderde meterkasten te vervangen. Een investering in een moderne elektrische infrastructuur kan niet alleen levens redden, maar ook financiële stabiliteit waarborgen. Neem contact op met een erkende elektricien voor een professionele beoordeling van uw meterkast en zorg voor een veiligere woonomgeving.