Een Energiemanagement Systeem, of EMS, is slimme software (vaak gekoppeld aan hardware) die ervoor zorgt dat je energieverbruik perfect wordt afgestemd op je energiebehoeften. Of je nu een bedrijf hebt dat z’n processen wil stroomlijnen of thuis een batterij en zonnepanelen hebt hangen — een EMS helpt je om slim om te gaan met energie. Minder verspilling, meer controle, lagere kosten. En ja, het is net zo handig als het klinkt.

Voor particulieren wordt vaak de term Home Energy Management System (HEMS) gebruikt. Klinkt fancy, maar het is gewoon een EMS voor je huis. Een HEMS stuurt je thuisbatterij, zonnepanelen, laadpaal en slimme apparaten aan, automatisch, slim én zuinig.

Cijfers over een Energiemanagement Systeem (EMS)

Wat is energiemanagement?

Energiebewust leven draait om meer dan alleen een zuinige koelkast. Energiebesparing begint bij inzicht. Energiebesparing blijft hangen als je kunt sturen. Energiebesparing loont als je het automatiseert. Je gaat stroom gebruiken op de meest voordelige manier. Dat is precies wat energiemanagement doet: meten, analyseren en sturen op je energieverbruik. Een EMS of HEMS regelt dit allemaal voor je, 24/7, zonder dat je ernaar om hoeft te kijken.

Wat kost een Energiemanagement Systeem?

Bij e‑WNDR werken we met de SlimmeRik. Voor particulieren kost dat systeem €300 inclusief installatie en een tientje per maand. Daarmee krijg je volledige controle over je energieverbruik en worden je apparaten automatisch met stroom geladen op het juiste goedkoopste moment. Voor thuisgebruik noemen we dat dus een HEMS.

Voor zakelijke gebruikers loopt dit op, afhankelijk van hoeveel hardware er nodig is en hoeveel installaties er gekoppeld worden. Denk dan aan meerdere bedrijfspanden, zonnepanelenvelden of industriële processen.

Verplicht voor bedrijven

Voor bedrijven is een EMS inmiddels geen leuke extra meer, maar gewoon een verplicht onderdeel van de bedrijfsvoering. Volgens de Wet milieubeheer zijn bedrijven verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen en inzicht te geven in hun verbruik. Een EMS is dé tool om aan die regelgeving te voldoen. Makkelijk, snel, en altijd up-to-date.

EMS-systeem als onderdeel van een Gebouwautomatiserings- en controlesystemen (GACS)

Een energiemanagement systeem is een onderdeel van een gebouwautomatiserings- en controlesysteem (GACS). Een GACS is vanaf 2026 verplicht voor gebouwen met een verwarmings- of airconditioningsystemen met een vermogen van meer dan 290 kW. Vanaf 1 januari 2030 is het simpel: elk utiliteitsgebouw met een verwarmings- of aircosysteem boven de 70 kW moet een slim gebouwautomatiserings- en controlesysteem (GACS) hebben. Voor meer relevante wetgevingen over energiebesparing, klik hier.

Gebouwautomatiserings- en controlesysteem (GACS) en Energiemanagement (EMS)Bron: RVO Softwaresystemen voor energiemanagement

Niet verplicht voor particulieren (maar wel slim)

Voor particulieren is een HEMS niet verplicht. Maar heb je zonnepanelen? Een thuisbatterij? Een dynamisch energiecontract? Of een airco? Dan is een Home Energy Management Systeem eigenlijk onmisbaar. Het bespaart niet alleen geld, maar helpt ook om je opgewekte energie slim te gebruiken in plaats van het voor niks terug te leveren aan het net.

Wat is de besparing van een Energiemanagement Systeem?

Een EMS of HEMS kan je energiekosten met 10 tot 30 procent verlagen. Met name in combinatie met zonnepanelen, een batterij en een variabel energiecontract zie je snel resultaat. Denk aan automatisch laden tijdens goedkope stroomuren, energie gebruiken als je het zelf opwekt en verspilling voorkomen. Slim sturen = slim besparen.

Hoeveel particulieren en bedrijven gebruiken al een EMS?

In Nederland gebruiken al meer dan 407.000 huishoudens een vorm van energiemanagement. Vaak onbewust via hun omvormer of een app, maar steeds vaker via een volwaardig HEMS dat álle apparaten koppelt en automatisch aanstuurt. In de zakelijke markt is EMS-gebruik inmiddels standaard. Denk aan kantoren, productiebedrijven en landbouw. Vooral waar piekverbruik keihard doortelt.

Hoe werkt een EMS?

Een EMS of HEMS bestaat uit een combinatie van hardware en software. De hardware meet je energieverbruik, opbrengst en netbelasting. De software analyseert en stuurt: wanneer moet je batterij laden? Wanneer moet je laadpaal starten? Wat is het ideale moment om je airco of warmtepomp te laten draaien? Alles draait om slim omgaan met energie: automatisch, zuinig en op maat.

Hoe werkt een EMS systeem? Bron: Sunergy Slimmerik, hoe werkt een EMS?

Voordelen van een EMS of HEMS

Een EMS of HEMS in gebruik nemen

Bij e‑WNDR zorgen we dat jij geen kabels of knoppen hoeft te begrijpen. We installeren alles, koppelen je slimme apparaten en zorgen dat je dashboard werkt zoals het hoort. Wil je uitbreiden? Geen probleem. Een HEMS groeit gewoon met je mee. Denk aan extra zonnepanelen, een tweede batterij of een extra laadpaal, alles naadloos geregeld.

EMS in combinatie met een thuisbatterij

Zonder EMS weet een batterij niet wanneer die slim moet laden of ontladen. Met een EMS of HEMS weet je batterij precies wanneer er goedkope stroom is of wanneer je eigen opwek slim gebruikt kan worden. Zo voorkom je terugleveren tegen 0 cent of zelfs negatieve tarieven. En je bent ook nog eens een stuk minder afhankelijk van het net. Mooi meegenomen, toch?

Toepassingen van een Energiemanagement Systeem

Een EMS of HEMS is breed inzetbaar. Dit zijn de populairste toepassingen:

Klaar om grip te krijgen op je energie?
Vraag een persoonlijk adviesgesprek aan en ontdek of een EMS of HEMS jouw huis of bedrijf slimmer, zuiniger en toekomstbestendig maakt. Bij e‑WNDR doen we niet moeilijk over technologie, we maken het gewoon makkelijk en denken we met je mee.

Gebruikte bronnen en onderbouwingen

1. Kosten van het Slimmerik-systeem

2. Besparingspercentage EMS/HEMS (10–30%)

3. Wettelijke verplichting voor bedrijven

4. Aantal EMS/HEMS gebruikers in Nederland

5. Definities en werking EMS/HEMS

 6. Definities en werking GACS